Reseaujvf

Een Advocaat Vreemdelingenrecht regelt ook een arbeidskaart voor expats

22 Dec 2015

Advocaat Vreemdelingenrecht

Wanneer je als advocaat in België zegt dat je advocaat vreemdelingenrecht bent, dan begint men tegenwoordig direct over de immigranten uit Syrië. Het is opzich een misvatting dat een advocaat vreemdelingenrecht niets anders doet dan asielprocedures opstarten. De media werkt daar ook niet echt in mee door ronselende advocaten in busjes rond het station in Brussel te filmen.  Dit artikel plaats ik om meer inzicht te geven in de zaken die een advocaat Vreemdelingenrecht doet.

Gezinsherenigingsprocedures is een veel voorkomende activiteit waarvoor de advocaat moet schrijven, mensen bijstaan of pleiten. Gezinshereniging kan zijn omdat een cliënt in het buitenland is gehuwd en nu de partner wil laten overkomen. Dit hoeft niet perse te zijn omdat men gehuwd is, want samenwonend kan ook. Echter de overheid doet er alles aan om schijnhuwelijken aan te tonen. Waar echte liefde in het spel is, zal niemand het geluk van een ander ondermijnen, maar helaas wordt veel misbruik gemaakt van de vriendelijke regelingen die België kent.

Daarnaast kan de vreemdelingrecht advocaat worden ingezet om een toeristenvisum te bekomen of een arbeidskaart. Dit laatste wordt veel door bedrijven gevraagd wanneer zij expats willen inzetten in hun bedrijf. De procedure kan nogal omslachtig zijn en het voordeel van een ervaren advocaat  is dat deze de klappen van de zweep kent. Hij heeft een werkwijze ontwikkelt zodat op een efficiënte wijze de mogelijkheid wordt gerealiseerd om de benodigde papieren te krijgen van de staat. Anderzijds weet hij precies wat u nodig heeft om een vlotte afhandeling mogelijk te maken. Ontbrekende papieren zijn in een aanvraagprocedure fnuikend. Dit zorgt voor onnodige vertraging en zeker naar het einde van het jaar of de zomerperiode zijn de ambtenaren op volle arbeidssterkte. Velen hebben dan vakantie, dus het werk moet door minder mensen worden gedaan.

Het omgekeerde van het papierwerk regelen om te mogen instromen en een uitwijzing trachten te voorkomen en in veel gevallen is het slechts vertragen. Als advocaat vreemdelingenrecht moet je altijd realiseren dat je cliënten geen valse hoop geeft. Deze mensen worden doorgaans op Pro Deo basis geholpen, maar dat houdt voor de advocaat in dat hij twee jaren op zijn of haar geld van de overheid moet wachten. Als startende advocaat is het aantrekkelijk om een praktijk op te bouwen, maar op termijn zul je toch een breder cliënteel moeten aanspreken. En wat denk je wanneer Europa de grenzen echt kan dichten? Dan worden de advocaten vreemdelingrecht aan de grenzen van Europa rijk, maar niet die in België.