Reseaujvf
Image default
Society / Law

Zorgverzekering bij operaties

In Nederland is elke inwoner verplicht om een zorgverzekering te hebben. Dat is een verzekering die (een deel van) de kosten op zich neemt indien er iets met je gebeurt waardoor je medische verzorging nodig hebt. Dat geldt voor een dokters- of tandartsbezoek, maar ook voor allerlei medische ingrepen in het ziekenhuis. De zorgverzekeraar zorgt er dan voor dat de patiënt nooit zelf voor de volledige kosten op hoef te draaien. 

Door de zorgverzekeringen hoeven mensen zich hier minder zorgen te maken om het financiële aspect wanneer ze een operatie nodig hebben. Dat is in sommige landen anders, bijvoorbeeld in Amerika, ook daar hebben mensen medische zorg nodig maar soms mijden ze die liever omdat ze de kosten niet kunnen betalen. Dat is uiteraard niet gezond, maar vaak hebben ze geen keuze omdat ze simpelweg de financiële middelen niet hebben. Gelukkig is ons zorgsysteem dus wel goed geregeld en kunnen mensen vrijwel altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. 

Er zijn veel verschillende soorten operaties voor nog eens duizenden verschillende oorzaken. De zorgverzekeraar heeft dan ook verschillende regels voor terugbetalingen. Maar dat wel enkel in het geval van operaties om medische redenen. Je zorgverzekering zal je dus niet vergoeden voor plastische ingrepen omdat deze operaties niet noodzakelijk zijn voor je gezondheid en niet voortkomen uit medische redenen. Als je een borstvergroting wil laten doen, zal je dus zelf voor de kosten moeten opdraaien. Er zijn ook operaties die een twijfelgeval zijn, bijvoorbeeld bij een ooglidcorrectie. Een ooglidcorrectie bovenoogleden wordt vaak gedaan omdat de patiënt wel degelijk gezondsheidsklachten heeft zoals hoofdpijn en een verslechterd zicht. Toch behoort deze ingreep tot de plastische ingrepen. Het hangt dan ook meestal van zorgverzekeraar tot zorgverzekeraar af of de operatie volledig, deels of niet vergoed zal worden. Informeer je dus zeker goed voor je keuzes maakt.

https://faceland.nl